Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2008 14:15 - Един постинг за матури, актьори и още нещо......
Автор: denij Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10421 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2008 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Най-после се случи така очакваното събитие в нашата държава - говоря за матурите и тяхното провеждане от доста време насам. И понеже съм от “късметлиите” или по-скоро от опитните зайчета,  спокойно мога да заявя, че съм взела дейно участие в този съдбовен момент (те всъщност са два момента, защото се явявах на два изпита, но както и да е). Чувството да се явиш на матура е неописуемо, но и как иначе, като знаеш, че нещата около нейното провеждане още не са установени напълно. Но нищо, все пак министерството на образованието се беше погрижило нито за миг да не забравяме своето участие в този експеримент - предполагам, че повечето от вас са попадали на клипа, в който младеж на съмнителна възраст се явява на матура, а накрая се казваше, че тази “продукция” се очаква по училищата от юни със специалното участие на випуск 2008. Добре де, нямам почти нищо против тази реклама, като изключим факта, че според мен изхарчените в случая пари, можеха да се дарят на някое училище за деца в неравностойно положение например, но това със специалното участие на нашия випуск си е пълна “гавра”. До колкото знам за такова “специално участие” в Холивуд актьорите вземат доста солидни хонорари, а ние трябваше да се задоволим единствено и само с възможността да си развалим успеха. Ала и това преглътнахме, нали нас никой не ни пита - знайни и незнайни войни се обявиха за матурите, макар че като се сетя повечето от тези лелки и чичковци нямаха нищо общо с нашето образование. И тук, за да не останете с грешно впечатление май е време да изкажа мнението си по този въпрос. Като цяло не съм против провеждането на такива изпити, но мисля, че за нашия випуск още беше рано, защото за възможността да се явим на такива изпити разбрахме едва в края на 11-ти клас, а да не споменавам и учителската стачка в началото на учебната година. Според мен още като си влизат в гимназията след 7-ми клас, учениците трябва да са наясно какво ги очаква накрая, а не както се случи при нас....Но искаме или не, вече нищо не можеше да се направи по въпроса, та не ни оставаше нищо друго освен здраво да се готвим освен за предстоящите си изпити за влизане в университет и за матурите.

  Първата матура се проведе на 1 юни и само да отбележа за протокола, падаше се в неделя. Ала тук си мисля, че важното е друго, по-скоро е избрана тази дата, за да може в деня на детето, ние вече порасналите да си дадем ясна сметка, че вече не сме деца, а какъв по-хубав начин от това да се явим на зрелостен изпит (евала на министъра и подопечните му, много хубава идея). От суеверие няма да коментирам самото съдържание на матурата, защото предпочитам да си видя първо резултатите пък после коментари много (колкото и да си уверен в себе си винаги можеш някъде да допуснеш грешка все пак). По-скоро ще отбележа фактът, че през следващите дни от познати разбрах, че в други училища всички са си подсказвали и са си правили заедно изпита, а да не говорим, че е имало и такива, при които квесторите са взели изпитните книжки и са им помагали също. Ама май да ви кажа и това вече не ме учудва много, защото все пак сме си в България и такъв развой можеше да се очаква. Другата матура беше на 3-ти юни и не донесe нищо ново, с изключение на факта, че по-малките ученици не учеха на този ден и бяха много щастливи, но поне някой весел в този ден трябваше да има J

И така всичко мина, може би не съвсем “по мед и масло”, но това, което сега ни остава е да чакаме резултатите в края на месеца, пък тогава ще видим как “випуск 2008” се справихме с ролята си. А до тогава - успех на всички набори в предстоящата кандидатстудентска кампания, която вече започна. Дано догодина се срещаме в университетите!

 



Тагове:   още,   матури,   постинг,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. timmyd - :)
06.06.2008 14:31
Успех!
цитирай
2. denij - Благодаря много, тази година ще се ...
06.06.2008 14:33
Благодаря много, тази година ще се "воюва" на много фронтове, така че ще имаме нужда.
цитирай
3. анонимен - тони
06.06.2008 14:42
Не мога да разбера защо всички казвате, че не сте знаели за матурите. Аз завърших преди 6 години и ние бяхме първият випуск спряган за матури. Ние сме випускът, който ги осъди, защото не сме знаели предварително, защото сме по различна програма от тези преди нас и от тези след нас. Как така, 6 години по-късно, вие не сте знаели, че ще има матура?
цитирай
4. denij - Ами как да ти кажа, работата при нас ...
06.06.2008 14:45
Ами как да ти кажа, работата при нас беше малко като вашата с тази разлика, че тогава вие бяхте малко по- единни, а и вашият министър не беше юрист за разлика от сега. Когато влизахме в 8-ми клас ние също още не знаехме за матурите. Говореше се, не зная дали помниш, че най- вероятно матури ще има към 2010. Дори не помня кой депутат каза преди месеци, че всъщност е можело и по-късно да се проведат тези изпити, но те са решили да е тази година. А иначе трябва ли да споменавам, че още не са ясни критериите за оценяване, а не мисля, че има човек, който да иска да се явява на какъвто и да е изпит, без да знае как точно ще го оценяват?!
цитирай
5. анонимен - aFriendOfDeni
06.06.2008 15:32
Izpitat napravo si be6e "po med i maslo". Parvo ni be6e edno takova sladko, medeno da se zablujdavame,4e maturi nqma da ima ili pak da si vaobrazqvame,4e 6te badat 4estni i lesni...Posle doide masloto ot ministerstvoto,koeto taka hubavo ni halzurna,4e dumi nqmam:) Dano vse pak da sme si namazali kakto trqbav filiite... :D :D :D Eto [taka se izduhva 4ovek sled maturite]
цитирай
6. анонимен - хммм....
06.06.2008 15:53
а кога ще осъзнаете,че не става въпрос за опити на ваш гръб, а за въвеждане на по-обективна система за оценяване и опит да се унифицират критериите за приемане...Стига сте се правили на мъченици...В САЩ имат SAT 1, SAT 2 (и двата съм ги държала)....В UK - Cambridge Exams (взела съм Proficiency), в Испания - Bachillerato. как там могат да си седнат на задниците и да учат,a тука оревахте орталъка и най-лошото е,че родителите ви ви доразглезват с подкрепа...Не разбрахте,че трябва да се учи...
btw, един изпит на 1 юни не те прави възрастен и отговорен гражданин...нито пък работата,нито дори университета - ти самият се правиш такъв
цитирай
7. denij - Ужас, май много на сериозно си пр...
06.06.2008 16:02
Ужас, май много на сериозно си приела постинга ми- чак ме плашиш. Първо смятам, че всеки в тази държава има прево на мнение, пък и мисля, че като си държала толкова много изпити знаеш, че човек трябва да знае условията и изискванията, по които ще го оценяват и скалата за писане на оценки.А относно "мъчениците" никой не се прави на такъв, просто искахме да има повече яснота, това е.
Благодаря ти за мнението.
цитирай
8. анонимен - 90 процента
06.06.2008 16:11
Само дето не мога да разбера за какво сте се фиксирали всички в тази скала с оценките! Ами изкарай поне 90 процента от точките и "пей сърце", за какво ти е тази скала. За какво се явявате на изпит, за да дадете максимума, или да изкарате точно за 4.73. Това не е магазин...
цитирай
9. denij - Хм, не знаех, че като пиша за мату...
06.06.2008 16:16
Хм, не знаех, че като пиша за матурите и моите впечатления, ще предизвикам такъв интерес:) Отговарям ти направо на индиректния въпрос, че аз лично съм отишла максимално добре подготвена на изпитите, защото винаги съм си учела ( такъв типаж съм си искам всичко да е на 100%), но не смятам че е престъпление в тази държава да искаш да си информиран за нещо, което пряко те касае.
Приятен ден и аз днес май малко повечко ще попиша като гледам :) , но нищо, приятно ми е да чета коментарите ви.
цитирай
10. jenajena - :)))
06.06.2008 16:18
Всички сте прави за себе си.Лошото е,че в България образователните реформи нямаха край.Аз завърших 1989 и имахме матури.От тогава май експериментите не са спрели и тази несигурна почва е нормално да изнервя “опитните зайчета” .Но това пък ги подготвя за живота,защото експериментите с тях едва ли ще спрат до тук.Освен ако не напуснат България. Защото тя цялата е едно огромно опитно поле.
цитирай
11. анонимен - Абе айде стига ревали с тия матури. ...
06.06.2008 16:19
Абе айде стига ревали с тия матури.
Дори и аз от няколко години знаех, че ще има матури, пък камо ли вие. То никога няма да има випуск, който да е доволен, че е бил първи ама това е положението.
Стига мрънкане, сега пък новото е, че не се било знаело какъв ще е критерия за оценка - а какъв да е при един тест? Или знаеш или не знаеш. И за да няма разбунтувани хуманитари - ето ви и едно есе. А какво представлява Тоефл ако не същото?
Учениците, както и всички в БГ са нуачени да реват. И непрекъснато да сипят превантивни извинения, като естествено те не са виновни.
Да супер на сериозно вземам поста ти. Защото и ти го пишеш на сериозно. Не нямаеш право на свое мнение - просто трябва да покажеш какво си научила.
цитирай
12. denij - Май вече не ми се спори с такива като ...
06.06.2008 16:27
Май вече не ми се спори с такива като теб, но някак си нещо отвътре ме напира за пореден път да обясня подбудите си за поста-а. И все пак ако ни Ви харесва не го четете, има толкова много други неща за четене. Причините за днешното ми писане е цялата "българска" работа около матурите, неяснотиите ( които разбрах че ви дразнят, когато ги споенавам), преписванията, защото в моята стая не се преписваше, а в други училища учениците сами се хвалеха, че квесторите са им помагали ( а съгласете се, че не е правилно и аз и те да имаме горе-долу еднакви оценки накрая). Доколкото съм запозната, на така споменаваните от вас изпити TOEFEL и SAT за преписвания не може и да се помисли, нали?
Това е от мен, чакам следващия разсърден от пост-а ми човек :)
цитирай
13. анонимен - Нама сърдити. Ако някой ти е разк...
06.06.2008 17:59
Нама сърдити. Ако някой ти е разказвал как квесторите са му помагали ти засмя ли му се или го напсува напаво в очите? До колкото знам квесторите са били разменени по училища за да се намали възможността за подобни неща - ама да, тука си права - това е българска работа.
Според мен проблема е по-скоро в друго обаче, което никой от уж здравомислещите учници не помисли и не коментира.
До колкото разбирам от тук и от там матурата всъщност е била доста лесна. Всъщност ето това е проблема. Защото ако е лесна, тя ще даде изкривени резултати и съответно няма да доведе до нужните реформи в образованието. А от отва печелят всички - и министерство, и учители, и мързеливи ученици. Глобалния проблем е не, че тоя випуск е бил супер преебан да държи първи матура, а как ще се анализират резултатите от тази матура. Защото е повече от ясно, че образованието в Куртово кунаре и София не е едно и също, а би трябвало а бъде.
цитирай
14. denij - Мисля, че си усетил/а същината на ...
06.06.2008 18:02
Мисля, че си усетил/а същината на проблема.
цитирай
15. анонимен - тони
06.06.2008 18:21
всъщност ти би трябвало да си доволна от матурите, ако си типа 'на 100%', точно защото тези матури дават възможност да си развалите оценките. Навсякъде извън България не могат да повярват, че всички българи са с успех 6.00. Аз завърших Американския колеж, и нямам 6.00. Въпреки това, смятам, че моето 5.74 е много по-показателно от перфектните оценки в 14 СОУ (да не се обидите, давам го случайно за пример). Тези матури ви дават шанса, да покажете, че вашата шестица струва повече от шестицата на ученик от Куртово Кунаре(отново, само пример)
цитирай
16. denij - :) Дано да е така и да не се окажем н...
06.06.2008 20:03
:) Дано да е така и да не се окажем накрая с еднакви оценки, само че нашите изкарани със собствени сили, а нечии други с чужда помощ, но както се казва-" ще поживеем, пък ще видим" :)
цитирай
17. didim - успех
06.06.2008 20:35
за пореден път младото поколение понася несгоди заради недовършени неща на "големите".
Тези матури си бяха едно отбиване на номера, но не от децата, а от тези, които най-вероятно вече са взели пари за нещо си и сега трябва да отчетат резултати.
цитирай
18. анонимен - .
06.06.2008 21:22
И аз полагах матура. Напълно съгласна съм с всичко написано от denij.
Относно оценяването - МОН се хвалят, че имат гъвкав начин на оценяване. Какво значи това? Ще видят статистиката, кой как се е справил и така ще преценят прага за 3. Това сега обективно ли е ? Нали трябва да се види някакво ниво на образованието. Ако са слаби общите резултати този с 54 точки ще има 4 примерно. А ако са високи - с 54 точки може 3 да имаш. Явно това е обективно за МОН.
Отделно имаше грешки в матурата по БЕЛ ( за други не знам). И нали това било изпит като SAT, като TOEFL ... там не знам дали има такива грешки. Уж МОН трябва да е за пример, уж оценяват нас, а те сами правят грешки.
Относно това от кога сме знаели, ма дали сме знаели и т.н. Както е казано в самия пост, според мен от 8-ми клас трябва да се започне с различна програма, с идеята, че след 12 клас ще се полага задължителна матура. Като ще се въвежда нещо ново, нека то не е една година по-рано.
И какъв е тоя стрес за хлапетата от 4-ти клас. И те имали изпити. Защо ги стресират тези деца на тази възраст. В другите държави до тази възраст голяма част от обучението е като игри, забавни проекти и групова работа.
Изобщо.. цялата работа на МОН е много недомислена. Кой знае другата година няма да има матури. Други правителства, други министри и т.н. И изобщо...
И последно да кажа за онази безсмислена кампания на МОН. Какво по дяволите беше това?! Искаха да ни напомнят, че сме на матури? Ние си го знаехме... Толкова пари за глупости! Че и плакати на гланцирана хартия... Ужас! Да бяха пуснали примерно една книжка с тестове (щото излязоха куп други боклуци и издателствата направиха куп пари) или както е казано от denij да бяха направили дарение.

Успех и от мен!
цитирай
19. denij - Много хубаво и точно казано. Успех и ...
06.06.2008 21:28
Много хубаво и точно казано. Успех и на теб!
цитирай
20. анонимен - aFriendOfDeni
06.06.2008 21:29
abe vie hora normalni li ste! Na tova li vikate obektivna sistema na ocenqvane...na podskazvaneto,prepisvaneto, vaob6te na 4istata proba mo6eni4estvo?! I kakvo kato v USA si imali Sat-ove? Te tam nqmat i SAT i kandidatstudentski izpiti?Nali? Ili ednoto ili drugoto?
цитирай
21. denij - Само така :) Аааааааааа. . . . . . . ...
06.06.2008 22:30
Само така :) Аааааааааа....... Хайде лека и успех и на теб!
цитирай
22. анонимен - ...
07.06.2008 19:42
И какво се оказва в крайна сметка- целта на матурите се обезсмисля. Реална представа за подготовката на зрелостниците няма как да се получи. Защото тройкаджията, имал късмета да попадне в стая с "добър" квестор, може да изкара висока оценка (ако квесторът е бил достатъчно "добър" дори анализът няма как да се опре на зрелостника), а тези, които са се трудили и разчитат на знанията си, нямайки възможност да се "консултират" с останалите в стаята, могат да се окажат с по-ниски оценки. Няма какво друго да му се каже на това освен "българска работа".
А за изготвянето на скалата за оценяване...думи нямам. Отсега си представям колко ще е "разтегната", защото на всички е ясно, че само тия, дето са най-зле (нито знаят, нито са попаднали на квестори) може и да са скъсани. Ама не е сигурно.
А матури ще има и догодина. Такива пари се доят от ЕС, че няма как да няма.
Абе пак се оказа, че каквото и да ти говорят става въпрос за пари. За съжаление тук цената е бъдещата реализация на зрелостниците. Изобщо няма да коментирам това, че са абсолютно неравнопоставени с предните випуски, които нямаха матура и посочваха по избор оценка от дипломата, която да им се зачита като матуритетен предмет. Когато при кандидатстването става въпрос за стотни, матурата може да се окаже препъникамъкът за тазгодишните зрелостници.
И все пак- УСПЕХ!
цитирай
23. cerafina - : )
08.06.2008 16:13
...Все едно аз съм го писала това...
Да не говорим, че когато видях рекламата на матурите, щях да си го изкарам на телевизора вкъщи...
Излишни пари, напразно изразходени нерви, а да не говорим матурата по немски (понеже това е избора ми за втора матура) колко некадърно беше направена... Въобще за мен всичко е пълна идиотщина, но нека да видим какви ще са резултатите...
Успех на изпитите и на теб!
цитирай
24. renito0oo - Успех пожелавам на всички, които ...
08.06.2008 18:59
Успех пожелавам на всички, които тази година са опитните зайчета!
цитирай
25. denij - Благодаря! И аз за пореден път по...
08.06.2008 22:48
Благодаря! И аз за пореден път пожелавам успех на всички, явявали се на матурите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denij
Категория: Лични дневници
Прочетен: 256025
Постинги: 57
Коментари: 465
Гласове: 3557
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930