Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 14:58 - Болен здрав носи
Автор: denij Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3147 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Спокойно, няма да разказвам познатата от детството ни история за лисицата и глупавия вълк....нямам ни най- малко такова намерение............. Всъщност мислите ми са насочени към нашето здравеопазване....... грешка- май не се изразих много правилно, защото вече и аз не знам има ли такова или само ние си фантазираме, че все още съществува...... Като за начало нека направим един малък непрофесионален морфологичен анализ  на думата здравеопазване. С просто око се вижда, че тя се състои от две думи- здраве и пазя/опазване. До тук всичко е добре, както се казва на теория нещата са перфектни, но нещо на практика пак не ни се получава много (то кога ли ни си е получавало през последните години?!). Така де, нито народът ни здрав, нито пък някой се грижи да опазва и малкото останали  „неболни”, а те наистина са малко, даже предлагам да се впишат в червената книга на застрашените видове , че колко му е съвсем скоро и те да изчезнат. Като казах народ, че се сетих за думите на министър Божидар Димитров, че сме били „шибан народ”, за което всички скочиха срещу него.Само не мога да разбера откога станахме толкова тънко обидчиви- ежедневно, не, ежеминутно се псуваме помежду си като за световно, пък като ни го кажат така по- официално в очите и се засягаме?! Друг е въпросът дали един министър, макар и да е без портфейл:), трябва да използва такива думи в речника си, ала тук историята мълчи...... 
  
Но нека се върнем на здравеопазването ни, онова същото, дето го няма и дето май все повече „предава богу дух”. Средства нямало, не знам си какво друго липсвало- не отричам, така е, ама май липсва и нещо друго, а именно отношението към пациентите. Дори вече започнах да схващам защо профилактичните изследвания са задължителни само веднъж годишно- ми той законодателят е помислил- отиваш до болницата, ядосваш се едно хубаво и после цяла година не искаш да чуеш за прегледи.......... Ако пък си „късметлия” и си болен, печелиш бонус- да лежиш в стая, за която се чудиш пациентите ли са повече или хлебарките, но пък и на това трябва да си благодарен, защото го има и другият вариант- да те върнат под предлог, че нямало легла, въпреки че си пропътувал над 50км с инсулт ........ или пък да ти се накарат как си се осмелил да се разболееш точно посред нощ и да ги събудиш, защото се нуждаеш от спешна медицинска помощ ........ как да не е доволен човек, както се казва какво повече може да се желае ....пък после върви си плащай данъците и се радвай, че си останал в тази държава, а не си си хванал шапката и като многото ти познати не си избягал накъдето ти видят очите, само да не е тук .... Разбира се и работата на лекарите не е много лесна- хич даже- през последните години им се наложи да бъдат по- скоро администратори отколкото медици, но пък затова не са виновни болните, че да си го изкарват на тях ….. А и както каза Бербатов в едно свое интервю „кой за каквото е учил”…..

И въпреки всичко не мога да си затворя очите пред факта, че все пак има свестни медици- професионалисти, които макар и тежките понякога условия, посвещават живота си на своята работа, на каузата да помагат на хората…. Защото винаги съм смятала, че да лекуваш е кауза, призвание- или го носиш в себе си, или не…. (като за всяка професия де)…..а май навсякъде понамаляха призваните.

Днес пак чувам, че щели да реформират здравеопазването, а дано да се получи този път, че като се замисля май от безбройните реформи го докарахме на тоя хал, защото се поизгубихме някъде из многото промени. Ама хайде, това е тема на друг разговор, за друго време………

 

P.S.  И най- важното- бъдете здрави, за да не се окажете в един  момент в ролята на вълка, носещ лисицата………..

 




Тагове:   носи,


Гласувай:
4



Предишен постинг

1. анонимен - aFriendOfDeni
11.08.2010 22:13
Madro kazano...Lo6oto e, 4e zdraveopazvaneto ni zavisi ot hora, koito polu4avat le4enie v 4ujbina ili u nas gi tretirat kato pisani qica. Ako gi pita6- vsi4ko e cvetq i rozi (obgrijeni i zdravi pacienti)!
цитирай
2. goran - Дени, пожелавам на теб, на себе си и на всички останали да не ни се налага да се срещаме с лекари освен на кафе
12.08.2010 08:58
Системата наистина е сбъркана, но най-лошото и това, което истински скапва нещата е безмерната алчност и арогантност на лекарите. В наглостта си, дори поискаха да премахнат Хипократовата клетва, която младите лекари, завършващи медицинска академия полагат – била отживелица!?

За жалост това не е абстрактна позиция, а личен опит.
цитирай
3. denij - права си, Тоти. . . . . . . то за всичко е ...
12.08.2010 12:14
права си, Тоти....... то за всичко е така...
Горан, какво да ти кажа..... това за Хипократовата клетва от морална гледна точка не е правилно, но пък , ако няма да я спазват по- добре да я премахнат..........
цитирай
4. goran - Дени,
12.08.2010 12:32
Вместо да я махат, трябва да започнат да я спазват!

Даржавата, тоест всики ние, плащаме тяхното скъпо образование - за да помагат на обществото! Лекара не е търговец и не би трябвало да бъде!
(Образованието на един лекар излиза между 400 000 и 500 000 лева, със специализациите може да достигне и до милион. Лекарите не ги плащат от джоба си - значи трябва да спазват клетвата.)
цитирай
5. denij - трябва наистна
12.08.2010 17:07
трябва наистна
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denij
Категория: Лични дневници
Прочетен: 255324
Постинги: 57
Коментари: 465
Гласове: 3557
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031