Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2008 11:09 - Сметки за плащане
Автор: denij Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2412 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Платихте ли си сметките? Ако отговорът ви е “не”, напълно ви разбирам. То тази процедура си е цяло преживяване, при което често заплащаме не само с пари, а и с нерви. Но и как иначе като цялото това финансово начинание, след което джобът ни се опразва, се състои от няколко съществени етапа. Първо трябва да си отделиш около половин ден, за да отидеш до мястото за разплащане (най- добре е да си вземеш платен отпуск за случая). Необходимо е също да се въоръжиш с максимална доза търпение, защото често опашките се вият извън сградата, особено, ако си хванал последния срок (то като се замисля, това си има и хубава страна, понеже по този начин дишаш чист въздух и добиваш слънчев тен, като спестяваш пари от солариуми). След това се приготвяш за възможността поне един от останалите чакащи да прояви интерес към теб и да реши да ти сподели своите си тегоби. В този случай искаш - не искаш се превръщаш в нещо средно между психиатър и психолог, който неминуемо трябва да изслуша всички оплаквания на новия си събеседник/ “пациент”.

  И въпреки всичко ето, че най-после се добираш до заветната цел – гишето и мислиш, че ще платиш и ще си тръгнеш. Е да, ама не. Тъкмо сега идва най-тежката част. Твой ред е, но аха да си отвориш устата и да кажеш трите си имена, адрес и телефон и хората решават да излязат в почивка. Ами така де - и те са живи същества, и на тях им се пуши – ох, обърках се, исках да кажа “диша чист въздух”: ) (моля, имайте тази моя поправка предвид). В този случай, ако си от опитните, т.е. не ти е за първи път, ще си подготвен я с някоя кръстословица, я със судоку, че поне да си уплътниш времето, а и мозъкът трябва да се тренира (както се казва “две в едно”).

   Та най-после жената идва (да ме прощава мъжкото съсловие, ама най-често жени работят зад гишетата) и процесът отново започва. Тъкмо навреме - ти си си решил судокуто/ кръстословицата, а тя е опитала от споменатия вече чист въздух - с други думи всички са доволни (ако все пак има недоволни, могат да повторят процедурата). Хубаво де, ама нещата се променят още при първата молба от твоя страна да бъде повторена сумата, а повярвайте ми такава молба със сигурност ще има и то не за друго, а заради преградата, която определено пречи на чуваемостта. Всъщност стъклото на гишето си е цяла барикада, само се чудя от какво толкова се пазят и защо си мънкат под носа служителите... Та в същия този миг от “любезната” дама пред теб няма и следа, защото тя се е превърнала в странна смесица между Дарт Вейдър и огнедишащ дракон. С голяма доза сумтене и съскане през зъби отново ти се повтаря желаната информация и с още по-голямо пренебрежение ти се вземат парите. Тук също има един финт, който е от полза да се прилага - добре е да се плаща точно до стотинката, без да се налага да ти се връща някакво ресто, защото в противен случай върху теб се излива огън и жупел от негодувание. С други думи ставаш пишман, че изобщо си станал от леглото този ден: ).

   И така, накрая си се разплатил, т.е. останал си без нерви, но въпреки това си се разплатил и доволно напускаш като гледаш опашката след теб с поглед, в който се чете “ И вас какво ви чака, ако знаете!”. Та това е процедурата по разплащането при нас - къде приятна, къде не толкова, но пък си е наше родно производство. Сетих се за Бай Ганьо и неговото “Булгар! Булгар!”, че е много актуално. Разбира се, винаги има вариант просто да си направите една регистрация в интернет и оттам да платите сметките си и май това е моят съвет. Въпреки че така се лишавате от възможността да видите Дарт Вейдър на живо. Та решението си е ваше!:)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - yaniyanakiev
30.07.2008 11:15
ni6to...vajnoto e pone da se usmihva6 v tazi situaciq :)
цитирай
2. totoni - има e-pay-:)), спестява всички ...
30.07.2008 11:19
има e-pay-:)), спестява всички нерви! практикувам го почти от 2 години-едно кликване с мишката и всичко е платено!пробвай-:)))ХУбав ден!
цитирай
3. denij - Да, да знам за e-pay, аз също го пр...
30.07.2008 11:22
Да, да знам за e-pay, аз също го препоръчвам в края на поста си, но мисълта ми беше, че бюрокрацията е навсякъде около нас и въпреки, че уж трябва да ни е от полза, тя ни къса нервите. А иначе хубав ден и на теб и благодаря за коментара ти!
цитирай
4. didim - ей, вярно
30.07.2008 16:11
така си е!
Ама пък после когато си тръгваш си толкова доволен, а с e-pay, как ще изпиташ това задоволство на свършена работа!
цитирай
5. анонимен - aFriendOfDeni
30.07.2008 19:05
E kakvo po-hubavo ot tova da vidi6 opa6ka ot hora,obedinena ot ob6ta misiq ;)
Nai-jestokoto e da ne znae6 kolko to4no ti e smetkata i ognedi6a6tiqt drakon da te iznenada s neposilna cifra. Kakto i da e.... e-pay ili na-opa6ka-pay, kakvoto si si izrazhodil- pla6ta6 si go :)
цитирай
6. анонимен - aFriendOfDeni
05.08.2008 22:50
iskam nov blog: "Nevolite na studenta po edno kandidatstvane za ob6etjitie" :P
цитирай
7. denij - ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, то да няма неволи, пък ...
07.08.2008 17:00
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, то да няма неволи, пък както се казва " Ти блога остави на нас........"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denij
Категория: Лични дневници
Прочетен: 255983
Постинги: 57
Коментари: 465
Гласове: 3557
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930